Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Satakunta - Punainen hiekkakivi

Hautavajoaman punainen hiekkakivi

Suurten rapakivimassiivien ja niihin liittyvien diabaasien purkautumisen jälkeen, noin 1 400 milj. vuotta sitten, alkoi kallioperä vajota nykyisen Satakunnan alueella. Noin 200 milj. vuoden aikana syntyi yli 100 km pitkä, 20-30 km leveä ja osin kilometrin syvyinen hautavajoama. Tuuli ja vesi kuluttivat ympäröivää poimuvuoristoa ja joet kuljettivat rapautumistuotteet matalaan mereen, vajoamalaakson pohjalle. Oliviinidiabaasin purkautuminen hiekkakivikerrosten väliin ja päälle aiheutti voimakkaan vajoamisen ja kerrosten kallistumisen.

Virtaussuuntamittaukset osoittavat jokien virranneen pääasiassa idästä ja kaakosta. Aineksen raekoko vaihtelee sorasta hiekkaan ja hietaan. Virtakerroksellisuus ja aallonmerkit ovat yleisiä. Hiekkakivessä on usein ohuita savikerroksia, joissa saattaa näkyä kuivumisrakoja.

Hiekkakiven pintaosat ja sen päälle kerrostuneet kivilajit ovat kuluneet pois. Vaikka hautavajoaman syvyyttä ei tunneta tarkasti, tiedetään, että suurimmillaan syvyys lienee noin 1 km:n luokkaa ja pienimmillään kymmeniä metrejä.

Hiekkakivialueen mantereen puoleisen osan pinta-ala on noin 1000 km2, mutta paljastumia tunnetaan vain vajaat 30 kappaletta. Paljastumia on vain murto-osa graniittisen kallioperän paljastumamäärästä. Hiekkakivellä on voimakas kerrosrakenne ja lähes vaakasuora kerroksellisuus, jolloin se lohkeilee helposti. Hiekkakivialueet jäävät kallioperässä kuopalle ja peittyvät maakerrosten alle. Tavallisesti paljastumat löytyvät oliviini-diabaasijuonien läheisyydestä. Sitkeä diabaasi suojaa haurasta hiekkakiveä.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Punainen hiekkakivi

arrow Suurenna