Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Päijät-Häme - Diabaasi

Muinaisten tulivuorten purkauskanavat

Päijät-Hämeen alueella on noin 50 diabaasijuonta, jotka kuuluvat Kurusta Suomenniemelle ulottuvaan diabaasijuoniparveen. Suurimpia juonia pidetään tulivuorien purkauskanavina. Maankuoren murtuminen ja tulivuoren purkaukset edelsivät rapakivimassiivien tunkeutumista maankuoreen.

Monet diabaasijuonista ovat useiden kilometrien mittaisia ja useimmat kymmenien metrien, muutamat jopa yli 100 m:n levyisiä. Juonet ovat tavallisesti reunoiltaan mustia ja lasimaisia, mutta juonen keskellä voi nähdä vaaleita, pitkänomaisia maasälpäkiteitä. Kiteet ovat asettuneet jossain määrin juonen pituussuunnan suuntaisesti. Niiden koko riippuu usein juonen leveydestä.

Diabaasin mineraalit, maasälpä ja tummat mineraalit, ovat asettuneet ristikkäin ja sisäkkäin (kuva). Tällainen rakenne antaa kivelle lujan rakenteen. Diabaasi on ehkä eniten käytetty kiuaskivimateriaali. Lujuuden lisäksi sillä on hyvä lämmönsitomiskyky.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Diabaasi

arrow Suurenna