Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Keski-Pohjanmaa - Gneissi

Lämminsävyistä gneissiä

Gneissi on liuskeinen, karkearakeinen kivilaji, jossa liuskemaiset raidat vuorottelevat ei-liuskemaisten raitojen kanssa. Lisäksi siellä täällä on liuskeisuuden suuntaisia tai sitä leikkaavia graniittisia suonia. Gneissirakenne on syntynyt vuorijonon poimutuksen yhteydessä. Korkeassa paineessa levymäiset mineraalit ovat asettuneet keskenään yhdensuuntaisesti. Rakenteesta johtuu, että gneissit lohkeavat helposti paksuina, levymäisinä kappaleina.

Gneissit ovat syntyneet vuorijonon rapautumistuotteista, maasälpä-, kalkki- tai rautarikkaista hiekoista tai savista taikka tulivuorten purkaustuotteista, laavoista ja tuhkista. Vuorijononmuodostuksen yhteydessä em. materiaalit joutuivat syvälle maankuoreen, jossa niistä syntyi korkeassa lämpötilassa ja paineessa erilaisia gneissejä.

Keski-Pohjanmaan kallioperässä yleisin gneissityyppi on kiillegneissi. Se on väriltään harmaa tai punertava, raitainen ja liuskeinen kivi, jossa 0,2-3 m paksut, karkearakeiset kerrokset vuorottelevat ohuiden, hienorakeisten kerrosten kanssa. Punertavat graniittiset suonet ovat suhteellisen yleisiä. Monin paikoin kiillegneississä on sormenpään kokoisia, vaaleita, alumiinirikkaiden mineraalien muodostamia kyhmyjä.

Kälviällä ja Lohtajalla esiintyy epäpuhtaisiin kalkkikiviin liittyvää, vihertävää, karbonaattipitoista gneissiä. Paikoin tavataan tumman vihreitä gneissejä, joiden katsotaan syntyneen tulivuoren rautarikkaista purkaustuotteista. Heikosti punertavien, hienorakeisten gneissien ajatellaan olevan alkuperältään tulivuoren tuhkaa.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Gneissi

arrow Suurenna