Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Kainuu - Vihreäkivi

Vanha, vihreä malmintuoja

Vihreäkivi on yleisnimi kaikille kivisulasta joko syvällä maankuoressa kiteytyneille tai maan pinnalla jähmettyneille, rauta-magnesiumrikkaille kivilajeille, jotka ovat jossain geologisessa prosessissa kiteytyneet uudelleen ja muuttuneet vihreiksi, hienorakeisiksi kivilajeiksi. Vihreän värin aiheuttaa rauta-magnesiumrikas, vihreä mineraali: kloriitti, amfiboli tai epidootti.

Vihreäkivet kuuluvat Suomen ja koko maailman vanhimpiin kivilajeihin. Ne ovat pääosin iältään 2 600 - 2 900 milj. vuotta vanhoja, mutta niihin kuuluu osia, jotka ovat jopa 3 100 milj. vuotta vanhoja.

Suomessa on kaksi vihreäkivialuetta; toinen Keski-Lapissa ja toinen Kuhmossa. Kuhmon vihreäkivivyöhyke on pohjois-eteläsuuntainen, enintään 20 km leveä ja noin 200 km pitkä, epäyhtenäinen nauha.

Kuhmon vihreäkivet ovat ikivanhaa, merenalaisessa tulivuorenpurkauksessa syntynyttä laavaa ja tuhkaa. Erilaisia purkaustuotteita on kasautunut lähes kahden kilometrin paksuudelta. Tuliperäisten kivilajien rakenteet ovat paikoitellen varsin hyvin säilyneet.

Vihreäkiven syntyyn liittyy monenlaisia malminmuodostusprosesseja. Eri puolilta maailmaa on vihreäkivien yhteydestä tavattu mittavia rautamalmeja, suuria uraaniesiintymiä, merkittäviä nikkelipitoisuuksia ja huomattavia kultamalmeja.

Kuhmon vihreäkiviin tiedetään liittyvän mm. kvartsiraitaisia rautamalmeja (Huhus), nikkeli-kupariaiheita (Tainionvaara ja Arola), sinkki-hopeamineralisaatioita (Taivaljärvi) ja lupaavia viitteitä kullan esiintymisestä. 
 

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Vihreäkivi

arrow Suurenna