Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätiedot

Etelä-Savo - Marmori

Pastellinsävyinen marmori

Marmorilla tarkoitetaan hienokiteistä karbonaattikiveä: kalsiittikiveä eli kalkkikiveä tai dolomiittikiveä. Marmori on antiikin ajoista lähtien ollut kuvanveistäjien ja arkkitehtien suosima materiaali helpon muokattavuutensa takia. Suomi ei ole mikään marmorin luvattu maa. Tervolan Louesta on vuosikymmenien ajan, vähäisessä määrin, louhittu dolomiittista marmoria. Lisäksi muutamista esiintymistä on aikojen kuluessa louhittu pienempiä määriä marmoria rakennuskivitarkoituksiin.

Etelä-Savossa marmoria esiintyy Jäppilän-Joroisten alueella, Savonlinnan ja Kerimäen alueella, Virtasalmella, Montolan ja Ankeleen jaksossa sekä Mikkelin pohjoispuolella, Hiirolan alueella. Kerimäellä ja Virtasalmen alueella on marmoria louhittu kalkin polttoon, maatalouskalkiksi ja täyteaineeksi. Tiettävästi vain Virtasalmen Ankeleen louhoksen marmoria on sahattu rakennuskiveksi, lattia- tai seinälevyiksi.

Virtasalmen Ankeleen dolomiittimarmori on tavallisesti vaalean harmaata, mutta siinä on myös kellertäviä, punertavia ja vihertäviä osia. Värisävyt aiheuttaa marmorissa paikoin esiintyvä serpentiinimineraali. Ankeleen marmoria on käytetty mm. Virtasalmen kirkon ja kunnantalon lattiamateriaalina.

Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjois-Pohjanmaa, liuske. Lappi, kulta. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Etelä-Pohjanmaa, kärnäiitti. Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi Ahvenanmaa, eloperäinen kalkkikivi. Satakunta, hiekkakivi. Varsinais-Suomi, punainen graniitti.  Pirkanmaa, pallokivi.  Keski-Suomi, dioriitti. Keski-Pohjanmaa, gneissi. Pohjanmaa, Vaasan graniitti. Uusimaa, sarvivälke Uusimaa, sarvivälke Itä-Uusimaa, kalkkikivi Itä-Uusimaa, kalkkikivi Kymeenlaakso, rapakivi.  Kymeenlaakso, rapakivi.  Päijät-Häme, Diabaasi. Kanta-Häme, kirjomaasälpä. Etelä-Savo, marmori. Etelä-Karjala, spektroliitti. Pohjois-Savo, apatiitti.  Pohjois-Karjala, vuolukivi. Kainuu, vihreäkivi.

 
 

Marmori

arrow Suurenna