Espoo

"Maapallo avaruudessa" - elämyksellinen geonäyttely maapallon synnystä ja kehityksestä 

Geologian tutkimuskeskuksen näyttely on tehty kaikille, jotka ovat kiinnostuneita geologiasta eli maapallon synnystä ja sen ilmiöistä. Koululaisille geonäyttely avaa uudenlaisen maailman, sillä geologia ei ole oppiaineena kouluissa. Samalla näyttely esittelee GTK:ta ja sen toimintaa.

Näyttely on jaoteltu neljään pääryhmään: muuttuva maa, GTK:n palvelut, Maa ja sen tarjoamat raaka-aineet, ja mineraalit ja kivilajit. Opaskaavio ohjaa valituille kohteille. Ympärillä on tähtitaivasta ja avaruutta muistuttava tila, joka osoittaa, että maapallo kuuluu osana maailmankaikkeuteen teeman "Maapallo avaruudessa" mukaisesti.

Kun astuu sisään tummansiniseen tilaan, huomio kiinnittyy maapallon mieleen tuoviin sinisistä valoista muodostuviin kaariin, jotka ovat kuin pituus- ja leveyspiirejä. Niiden sisällä on maapallon sisuksen muotoinen keltainen keskusvitriini. Sen pöydältä saa nappeja painamalla tietoja maankamaran raaka-aineista ja niistä tehdyistä tuotteista.

Oven vierestä alkaa nouseva polku, jota pitkin voi tutustua maapallon historiaan, toimintaan ja jäätiköitymiseen. Seinillä on esittelyjä esimerkiksi soista, Itämeren vaiheista ja monesta muusta aiheesta.

Harvinaisuutena kuukivi

Näyttelytilan peräseinällä sijaitsevaan isoon kuun kuvaan on merkitty paikka, josta Apollo-kuulentojen astronautit toivat maahan kuukivinäytteitä 1970-luvulla. Kuvaan upotetussa vitriinissä on harvinaisuutena kuusta otettu näyte, jonka presidentti Urho Kekkonen sai aikoinaan lahjaksi. Presidentti Kekkonen puolestaan lahjoitti kiven GTK:n kokoelmiin.

Geonäyttelyn toisessa päässä on monipuolinen mineraali- ja kivikokoelma omassa huoneessaan, jossa voi tutustua suomalaisiin ja kaukaa tuotuihin kivinäytteisiin. Kivien maailma on yllättävän värikäs. Esillä on myös ainutlaatuinen kokoelma Suomen pallokivistä.

Huom!
Nykyinen näyttely on avoinna 29.3.2018 asti. Uudistettu geonäyttely avataan loppuvuodesta 2018 GTK:n uudessa osoitteessa Otaniemessä (Vuorimiehentie 5).

arrow Geonäyttelyn panoraama 360o -esitys

arrow Geonäyttelyn esite (pdf)

arrow Ryhmävaraukset ja opastus

 
 

arrow Katso panoraama 360o -esitys

 

Ajankohtaista

 
 

Aihepiiristä muualla

geologia.fi

OneGeology